Архів вересня, 2013

Загальновідомо, що до донбаському земляцтву в Україні відносяться: президент, прем’єр -міністр, два віце -прем’єра, глава парламенту, секретар Ради нацбезпеки, голова Нацбанку, генпрокурор і глави чотирьох найбільш значущих суден, включаючи Конституційний.

Майже в половині міністерств українського уряду більшість керівних посад належать вихідцям з Донецької та Луганської областей. Аналогічна ситуація спостерігається в Генпрокуратурі, СБУ, судах і на рівні обласної влади. Про це свідчить дослідження, проведене ZN.UA.

ZN.UA вивчило офіційні біографії майже трьохсот чоловік, в чиї функціональні обов’язки входять розробка, прийняття та реалізація рішень у всіх сферах. Вивчалися три критерії: де народився; де навчався і проходив важливі етапі в становленні кар’єри; де знаходиться центр життєвих інтересів — місце проживання, сплати податків, ведення бізнесу. Інформація була взята з відкритих та офіційних джерел.

Розглядалися ті сфери, де президент при вирішенні кадрових питань відіграє ключову роль: склад уряду; складу міністерств на рівні заступників; керівництво служб і нацкомісій; керівництво ГПУ, СБУ, п’яти українських судів і квартети обласної влади (губернатор , прокурор , податківець і міліціонер). Всього 287 чиновникі, що вершать державну політику, що наглядають за законністю та виносять остаточні судові вердикти.

Загальновідомо, що до донбаському земляцтву в Україні відносяться: президент, прем’єр -міністр, два віце-прем’єра, глава парламенту, секретар Ради нацбезпеки, голова Нацбанку, генпрокурор і глави чотирьох найбільш значущих суден, включаючи Конституційний .

Серед міністерств лідерство належить Міністерству енергетики та вугільної промисловості, керівництво якого на 75 % складається з вихідців з Донбасу, Міністерству молоді та спорту (75% ) і Міністерству соціальної політики (66,7 %). Керівництва «стратегічно важливих» МВС і Міндоходов складаються з «донецьких» відповідно на 50 % і 56,7 %.

У міністерствах концентрація донбаського земляцтва прямо відповідає близькості міністерства до силових важелів або великим фінансовим потокам. А порівняння «донбасизація» Гепрокуратури (40% керівного складу) та СБУ (25%) наочно ілюструє, наскільки широко розрослися повноваження першого органу і як нізведени можливості другого.

У квартетах обласної влади уродженці Донбасу не представлені лише в західних областях. Найбільше «донецьких» серед керівників місцевих управлінь Міндоходов (15 осіб) та обласних прокуратур (13) , також 12 «донецьких» очолюють облуправління МВС, 7 — керують областями.

Отримані дані послужили яскравою ілюстрацією того, які важелі та інструменти президент вважає в управлінні державою ключовими. Наприклад , Верховний суд, що має зараз статус «англійської королеви», не має в лавах свого керівництва жодного представника Донеччини. Інша справа Конституційний суд , де таких земляків вісім із вісімнадцяти, або Вищий госпсуд, де з «донецьких степів» походить глава, один з трьох його заступників та керівник апарату .

Пікет біля управління міліції Львівської області зібрали 16 вересня. Рівно місяць тому до помешкання голови Львівської крайової організації Української Республіканської партії Володимира Будулича зайшли працівники міліції та, не надавши усіх необхідних документів, провели обшук.

На думку республіканців, обшук був незаконним. В процесі силовики вилучили робочий комп’ютер голови обласного осередку. І він, судячи з усього, просто зник. Бо на всі звернення В.Будулича та його колег до міліції з вимогою повернути майно у відповідь була лише мовчанка. Минуло достатньо часу для реагування на заяви, а правоохоронці поводяться так, ніби нічого не сталося. Чим же був обшук: якимись слідчими діями, суть яких досі нікому не зрозуміла, чи притаманним для теперішньої влади методом залякування.

Учасники пітету обурюються, що після стількох років, відколи була проголошена Незалежність України, доводиться спілкуватися з українськими правоохоронними органами як з представниками окупаційної влади.

На заході виступили — заступник голови УРП Ростислав Новоженець, голова ЛКО УРП Володимир Будулич, заступник голови ЛКО УРП Роман Семчишин, юрист ЛКО УРП Григорій Ангел, профспілкові активісти Віталій Ілик, Юрій Соколов тощо.

Читати запис повністю »