Архів лютого, 2012

Світова Конференція Українських Державницьких Організацій (СКУДО) оприлюднила заяву щодо своєї позиції до офіційної української влади, в якій піддала різкій критиці ставлення команди Януковича до закордонного українства.

Заява стала реакцією на аналітичну записку під заголовком „Технології забезпечення інформаційної конкурентоздадності держави в сучасному світі: висновки для України” від Відділу досліджень інформаційного суспільства та інформаційних стратегій при Президентові України. В записці, за словами представників СКУДО, було оприлюднено образливе щодо Світового Конгресу Українців формулювання: «СКУ слід тлумачити максимум як виразника позиції тільки певної частини, або, скоріше, певних кіл української діаспори».

Таким чином, йдеться в заяві, режим Януковича, замість того, щоб дослухатися до зауважень щодо його діяльності, які йдуть від закордонного українства, намагається викривити ситуацію і подати СКУ лише як одну з маргінальних структур, що діють у діаспорі.

Також СКУДО наголосило, що Відділ досліджень інформаційного суспільства та інформаційних стратегій при Президентові України взяв на озброєння методи російської влади, яка через свої подібні структури подає міжнародній спільноті викривлену інформацію про стан подій в країні. У записці прямо називається один такий російський громадський засіб, повністю підконтрольний російській державній владі, як англомовне „Russia Today.” Тільки глянувши на їх інтернет-сторінку можна побачити слова хвальби Медведєву, Путіну, „російській демократії”, а інколи і пасквілі проти «буржуазних українських націоналістів». Тому організації української діаспори, об’єднані довкола СКУДО, відмовляються йти на будь які контакти з режимом Януковича і діятимуть в руслі його, режиму, поборення:

«Нехай Віктор Янукович шукає собі інших партнерів в діаспорі. А ми працюватимемо всіма можливими засобами з українським народом в Україні і в діаспорі та з міжнародним товариством, щоб цей режим Януковича відійшов немов поганий сон, щоб ці два роки повернення до радянщини пішли на смітник історії та, щоб господарем в Україні знов став український народ».

За два роки президентства Віктора Януковича (як відомо, 14 лютого 2010 року Центральна виборча комісія оголосила Віктора Януковича Президентом, — ред.) Україна стала країною надзвичайних ситуацій. Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Політик констатував, що зазвичай головним показником діяльності того чи іншого державного політичного діяча є те, як ставляться до нього громадяни і те, якою стала країна за час його роботи. «Якщо говорити про суспільну оцінку діяльності президента, то варто нагадати, що у 2010 році за Віктора Януковича проголосувало практично 49% тих, хто взяв участь у виборах», — нагадав М.Томенко. «Натомість, якби президентські вибори відбулися сьогодні, то різні соціологічні компанії називають цифру підтримки Віктора Януковича як Президента від 12 до 17%», — додав політик. «Отож, майже 70% тих громадян, які підтримували діючого Президента у 2010 році сьогодні або розчарувалися у його діяльності, або не довіряють його діям», — підсумував М.Томенко, повідомили ZAXID.NET у прес-службі політика.

Микола Томенко наголосив, що, якщо брати всіх попередніх президентів, то це своєрідний рекорд недовіри. Однак ще сумнішим висновком дворічної діяльності президента Віктора Януковича на переконання віце-спікера є те, що «за два роки Україна перетворилася в так звану країну надзвичайного стану».

«Щоденно в силу різних обставин, як-то некомпетентність і непрофесійність влади, високий ступінь корупції на всіх рівнях, деморалізації суспільства тощо в Україні відбуваються надзвичайні події: гинуть люди на виробництві, відновився перерозподіл бізнесу, що інколи завершується вбивствами підприємців, стали нормою напади на журналістів, суттєво зросла статистика пограбувань та розбійних нападів тощо», — сказав Микола Томенко. «На фоні цього правоохоронні органи, які повністю втратили довіру населення, сконцентрували свої зусилля на боротьбі з політичною опозицією та журналістами, які, приміром, опублікували інформацію про пошкоджені бігборди Президента», — додав політик.

«Характеристикою надзвичайності, непрогнозованості і нестабільності України є фантастичний відтік капіталу та бізнесменів, які воліють працювати за кордоном, а не в нас», — наголосив Микола Томенко.

Віце-спікер також відмітив, що єдиний позитивний аргумент влади – ЄВРО розбивається об той факт, що лише 2 із 15 збірних іноземних команд погодилися під час Чемпіонату розмістити свої бази в Україні.