Архів січня, 2012

Представники влади вдають, що нічого особливого в Страсбурзі не відбулося, тоді як їй пригрозили санкціями за невиконання рекомендацій Ради Європи…

Після ухвалення резолюції ПАРЄ «Функціонування демократичних інституцій в Україні» усередині країни почалася війна інтерпретацій. Опозиціонери доводять, що цей документ став останнім цвяхом у труну режиму Януковича, представники влади вдають, що нічого особливого не сталося. Проте, владі пригрозили санкціями за невиконання рекомендацій Ради Європи.

Протистояння в Страсбурзі обійшлося без рукопашної між українськими представниками. Опозиція заявила про неправомочність окремих депутатів-перебіжчиків представляти БЮТ на міжнародній арені. Українській делегації вдалося відстояти свої повноваження в обмін на обіцянку подумати про ротацію її складу в найближчій перспективі.

Партія влади провела заміну в Моніторинговому комітеті ПАРЄ: Сергія Головатого, який служив вірою і правдою, замінили Юлією Льовочкіною.

Віктор Янукович у Давосі встиг у русі сказати, що резолюція ПАРЄ буде для України корисною. Цікаво, для кого корисною виявилася участь Віктора Федоровича в «Українському ланчі», організованому Віктором Пінчуком. Від запитань про долю Юлії Тимошенко глава держави старанно зманеврував, у газовому питанні вважав за краще використовувати завчені вирази про найдорожчий газ і безальтенативний компроміс із Росією. Досягти якихось успіхів Янукович так і не зміг.

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, який грав роль альтернативи Януковичу, нічим особливим публіку не порадував. Зате зустрівся з Джорджем Соросом. Певно, спілкування з усесвітньо відомим фінансистом мало підкреслити вагомість Арсенія Петровича як лідера опозиції.

Ще перед від`їздом до Давосу Віктор Янукович підписав указ про питання функціонування Конституційної асамблеї. Якщо все піде, як задумано, вже у квітні 100 сміливих і кваліфікованих людей почнуть напрацьовувати проект нового Основного Закону. Оскільки подібний фокус із Конституцією вже мав місце 10 років тому, глава держави поспішив заявити, що залишається прихильником обрання президента всенародно. Ось тільки політичні опоненти йому не повірили.

Невдачею закінчився візит представницької української делегації за океан. Два віце-прем`єри (Клюєв і Тігіпко), посилені новим міністром фінансів Хорошковським, не зуміли переконати МВФ у необхідності відновити кредитування України. Невідомо, чи зіграли свою роль запевняння Миколи Азарова в тому, що наша країна і без позик обійдеться (ще б пак – в уряді одні мультимільйонери), але Микола Янович опосередковано довів, що міняти його поки нема на кого.

Сам Азаров як геолог за освітою шукає можливість зруйнувати російську твердиню в питаннях поставок газу, похвалитися тут успіхами він явно не може.

Тігіпко ж із комсомольським завзяттям обіцяє проводити реформи, нарікаючи на відсутність політичної волі в цьому питанні. Дійсно, дотискати співгромадян, спостерігаючи за падінням власної популярності, Партія регіонів не поспішає, а тому охоче скористається послугами свого «сильноукраїнського» союзника.

Євген Магда

Газовий зашморг — до 2019 року?

Газові контракти України з Росією не буде переглянуто до 2019 року. Таку думку висловив експерт із енергетичних питань Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ у коментарі Інституту Горшеніна напередодні круглого столу на тему: «Газпром» монополізує європейський газовий ринок?», запланованого на 31 січня в інституті.

«Я думаю, що ні цього року, ні в подальші — до 2019 року, контракти по суті своїй не будуть переглянуті. Щодо форми – можливо, але це буде бутафорія, не більше. Росіяни не мають ніякої мотивації до цього – без серйозних поступок стратегічного характеру з нашого боку», — відзначив він.

За словами експерта, одним із аргументів на користь перегляду газових контрактів росіянами міг би стати перехід нашої країни на енергозберігаючі технології. «Це означає реструктуризацію, треба перепрофілювати деякі галузі економіки. Ми споживаємо газу на душу населення, можливо, більш за всіх у світі. Сусідня Польща, яка мало відрізняється за населенням, споживає лише 15 мільярдів кубів газу, і не погано живе. А ми споживаємо до 70 мільярдів кубів газу», — зазначив Б.СОКОЛОВСЬКИЙ.

Другий аргумент, на його думку, це наявність інших джерел і шляхів постачання газу. А третій – збільшення видобутку власного газу. «Сюди відносимо шахтний метан, сланцевий газ і збільшення видобутку на суші. Все це треба робити, а не лише говорити про це. Я дуже сподіваюся, що найближчим часом до цього дійдуть руки», — сказав експерт.

При цьому, на думку Б.СОКОЛОВСЬКОГО, для того щоб накопичити необхідні аргументи для успішних переговорів із Росією, Україні буде потрібно років 5-7. «Якраз підійде час нових контрактів з Росією. І тоді, коли у нас є аргументи, домовитися з росіянами дуже просто ринковими методами: або ми беремо газ на тих умовах, які нас влаштовують, або не беремо взагалі – візьмемо в іншому місці. Але потрібно мати такі місця», — вважає він.

Коментуючи інформацію, що з`явилася в ЗМІ, про те, що «Газпром» сьогодні робить все, щоб не допустити розробку родовищ сланцевого газу в Європі, експерт відзначив: «Існує досвід компаній, які в цьому (видобутку сланцевого газу – УНІАН) вже показали свою ефективність. Зокрема, американські компанії з видобутку сланца в Америці. Вони зараз активно працюють в Польщі, в інших країнах, з геологорозвідки запасів. Думаю, що «Газпром» зараз, шляхом всілякої дипломатії — і відкритої, і закритої, — робить все можливе, щоб залишатися монополістом. Це його природне бажання. З іншого боку, якщо це екстраполювати на нашу ситуацію, то ми маємо знати наміри «Газпрому», враховувати їх, і розвивати те, що нам вдається розвивати», — вважає Б.СОКОЛОВСЬКИЙ.

Гроші МВФ Україну вже не врятують?

Україна не домовилася з МВФ про отримання чергового кредитного траншу. Водночас серед аналітиків існує думка, що «незворотні процеси» в українській економіці вже не спинити навіть грошима від валютного фонду.

З чергових переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ) українська делегація повернулася ні з чим. Фонд не надав Україні чергового траншу кредиту. У Вашингтоні наполягають, аби український уряд підвищив тарифи на житлово-комунальні послуги. Зрозуміло, що піти на таке українська влада перед виборами не може, тож запропонувала МВФ свій варіант компромісу: замість підняття тарифів – жорстка енергоощадність населення. Для цього уряд пропонуватиме українцям кредитуватися.

«У нас повинні бути кредитні лінії для населення, щоб люди могли замінити вікна, двері, щоб займатися енергозбереженням за рахунок зменшення кількості витрат газу», — наголошує віце-прем’єр міністр Сергій Тігіпко. Він переконаний, що фонд має пристати на пропозицію української сторони.

Утім, експерти вважають позицію української влади надмірно самовпевненою. «Спочатку треба зробити домашню роботу, а потім йти і клянчити гроші. А то чиновники не хочуть реформувати «Нафтогаз», а зробити все за рахунок населення. Це не спрацює», — прокоментував Deutsche Welle виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук. Разом з тим, за його словами, нині українська економіка регресує через охолодження європейської економіки та звуження ринків збуту. Ситуацію можна змінити, поліпшуючи торгівельний баланс та зменшуючи ймовірні наслідки «валютного шоку».

Водночас, експерт вважає, що Україні гроші МВФ не допоможуть. «Їх не можна витрачати на валютні інтервенції. Це мертві гроші. Черговий кредит вже не допоможе», — переконаний Боярчук. Гроші МВФ зараз можуть стати хіба що позитивним сигналом для іноземних інвесторів. Однак на загальному фоні погіршення економічної та політичної ситуації в країні розраховувати на цей ефект не варто, каже експерт.

Переговори між Україною та Міжнародним валютним фондом сторони мають намір продовжити за кілька тижнів.

Лілія Гришко

У Луцьку прокуратура опротестувала рішення міськради про заборону на розміщення радянської символіки, яка була прийнята депутатами 20 квітня 2011 року.

Як повідомляє відділ інформаційної роботи міської ради, 10 січня відбудеться 19-та позачергова сесія міськради, на розгляд якої буде винесено питання «Про розгляд протесту прокурора міста Луцька на рішення міської ради від 20.04.2011 №9/1 „Про заборону розміщення радянської символіки у м. Луцьку“».

На сесію запрошено заступників міського голови, прокурора Луцька, депутатів обласної ради, обраних у мажоритарних округах міста, членів виконавчого комітету міськради, окремих керівників виконавчих органів міської ради, представників засобів масової інформації.

Нагадаємо, 25 травня 2011 року прокуратура Львівської області опротестувала рішення Львівської міської ради про заборону використовувати під час святкування Дня перемоги радянської і нацистської символіки.