Архів червня, 2011

Молодь обіцяє «гарячу осінь» Табачнику

Студенти рішуче налаштовані провести протести у вересні, якщо вимоги
громадськості не будуть враховані, і буде прийнятий «законопроект
Табачника». Про це заявили активісти на прес-конференції «Проти
деградації освіти» під стінами Кабінету Міністрів.

За інформацією активістів, днями Уряд може порушити Регламент
Верховної Ради шляхом реєстрації проекту нового Закону «Про вищу
освіту» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Тому
вимагають від Кабінету Міністрів не допустити реєстрації
міністерського проекту, оскільки той не лише значно звужує автономію
ВНЗ України, та звужує права молоді і права викладачів, а також
суперечить «карті реформ» Президента України. Показово, що Міністр
зважився на вирішальні кроки щодо законопроекту саме у літній період,
коли більшість студентів вже роз’їжджається по домівках, вважають
активісти.

«Те, як форсується прийняття цього одіозного міністерського проекту,
змушує нас повірити повідомленням ЗМІ про ймовірні обіцянки владі від
Міністра Табачника щодо «правильного голосування» студентів та
викладачів під час виборів в український парламент,» — каже Михайло
Лебедь, Голова Ради Старійшин Всеукраїнської молодіжної організації
«Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ). — «Але Міністр обдурить сам
себе, оскільки через студентські протести, які продовжаться восени,
влада отримає колосальні електоральні втрати.»

Прес-конференція відбулася у вигляді театралізованого дійства. Під
стінами Кабінету Міністрів «дешевий клоун» глумився над українською
освітою та ігнорував вимоги студентства. У відповідь учасники акції
аргументовано спростували заяви «клоуна» щодо, нібито, «прогресивності»
його політики в освіті.

Михайло Каменєв

Про російську складову німецького нацизму

Хто найбільше допомагав нацистам під час радянсько-німецької війни 1941-1945 років? Якби на темі Другої світової не робилася велика політика, в центрі якої і тепер опинилася Україна, таке питання могли б ставити переважно фахові історики. Та маємо іншу ситуацію. Сьогодні вже цілком очевидно, що безглузді звинувачення у колабораціонізмі, котрі лунають від промосковських сил на адресу українських патріотів, мають суто кремлівське походження. Звідти й провокації для Львова. Але як поводили себе самі москалі після 22-го червня 1941-го року?

Вчора Благодійний фонд «Україна-Русь» презентував книгу Сергія Дроб’язка та Андрія Каращука «Російська визвольна армія». Презентуючи видання, президент фонду Ростислав Новоженець зазначив:

«Ну ніяк росіяни не можуть відмовитися від вигаданої своєї месіанської ролі у розгромі фашизму. Звинувачуючи інші народи у співпраці з гітлерівською Німеччиною, вони завжди забувають казати про майже два мільйони своїх одноплемінників, які вірою і правдою служили нацистам».

Гортаючи сторінки книги, ми переконуємося, що нинішні звинувачення з боку Москви у буцімто великій підтримці німецьких нацистів з боку українських націоналістів, не лише величезне перебільшення, яке дійшло до великої брехні. Їх звинувачення – безсоромний цинізм, який може мати на меті не тільки принизити українців, але й одночасно приховати від громадськості неймовірні масштаби колаборації саме з боку росіян.

Читати запис повністю »

Останні події у російсько-українських відносинах змушують і теперішню владу замислитися над питанням про те, що ж насправді заховано у формулі «стратегічне партнерство по-московськи». Поступово, але невпинно настає розуміння того, що за бутафорськими конструкціями «братерства назавжди» заховані примітивно прості бажання володарювати і контролювати стратегічно важливі галузі виробництва, створювати економічну і, як наслідок, політичну залежність України від «першопрестольної».

Нічого нового, власне, у всьому цьому наразі немає. Попередня влада, неодноразово пропонуючи рівноправну співпрацю, наражалася на небажання Москви навіть зрозуміти таку постановку питання. Тодішня опозиція, а теперішня влада звинувачувала нас у невмінні налагодити діалог і дружні стосунки з північно-східним сусідом. Справді, «дружити» за рахунок власних інтересів та поступок ми і не вміли, і не хотіли.

За минулий рік уряд ці стосунки серйозно «покращив», здавши усе, що можна. Починаючи від харківських «угод», відмови від забезпечення власної безпеки і проголошення нікому не зрозумілого статусу «позаблоковості», відмови від історичної пам’яті, зневаги до мільйонів жертв сталінського Голодомору і репресій, наступу на українську історію, мову, освіту, культуру аж до фактичної втрати деяких стратегічно важливих галузей промисловості.

Читати запис повністю »

У Львові засудили апартеїд в Україні

З нагоди 15-ї річниці Конституції у духовній столиці України місті Лева відбулося віче, організоване Львівською крайовою організацією Української Республіканської партії. Головним лейтмотивом віча був протест проти розгортання апартеїду в Україні.

Як сказав у своєму виступі заступник голови УРП Ростислав Новоженець, «в Україні відсутня демократія як влада народу. Бо український народ за визначенням Конституції складається з людей різних національностей. Та ж Конституція забороняє надання привілеїв, зокрема, за ознаками етнічного походження. А що маємо в державі? Українці, що складають майже 80% населення, перебувають у цілковитому рабстві, так як уся повнота влади в Україні належить 20% національних меншин.

Ситуація вже дуже нагадує події в Південно-Африканській Республіці у 60-х роках минулого століття. Там біла національна меншина також у кількості 20% населення узурпувала всю владу і загнала в резервації 80% корінного чорного населення. Пам’ятаєте ув’язнення Нельсона Мандели, що організовував протести проти закабалення чорношкірих на власній землі. Ці акції не залишили байдужими і Організацію Об’єднаних Націй. Згодом Нельсон Мандела став президентом ПАР, а корінне населення – господарями у своїй державі.

В Україні усю владу захопили росіяни та євреї, а українці на них працюють за ламаний гріш. В кращому випадку, для нас уготована доля емігрантів. То ж чи будемо і далі рабами?».

На завершення, Новоженець закликав до мирної національної революції під гаслом «Україна для українців!». Ї

На вічі також виступили депутат Львівської обласної ради Михайло Барбара, голова ЛКО УРП Володимир Будулич, представники ряду громадських організацій. Учасники акції тримали гасла: «Руки геть від Конституції!», «Любіть Україну або забирайтеся геть!» тощо.

Через несприятливі погодні умови та блокування оголошень про захід з боку влади у вічі взяли участь близько 200 осіб.

Читати запис повністю »