Архів липня, 2013

Необхідно все пам’ятати

Польський сенат ухвалив заяву про трагічні події на Волині в 1943 році. У заяві сказано, що з боку українців по відношенню до поляків мали місце «етнічні чистки з ознаками геноциду». 148 депутатам з партій регіонів і комуністів це твердження поляків виявилось не повним і вони вже вимагають від польської сторони, щоб Сейм Польщі визнав Волинські події «геноцидом польського народу».

Як тут не згадати слова чеського філософа і борця за свободу Карела Гавлічека (1821-1856), який писав, що «москалі, так і поляки претендують на виключне право поневолювати український нарід».

Тотожність думок членів Партії Регіонів і польських кресов’яків вказує на їх спорідненість у ставленні до борців за волю і незалежність України. Як одні, так і інші для утвердження своїх бажань використовують тільки їм вигідні факти. Згадаймо, як на виборчому окрузі п. Т. Засухи, під час виборів у Верховну Раду (округ 94), брались до уваги лише результати тих виборчих дільниць, де за неї проголосувало більше виборців, а результати на інших виборчих дільницях вважалися не правочинними. Аналогічно діють і польські політики, котрі в довготривалій українсько-польській історії згадують лише про ті факти, де вони «білі та пухнасті» (на їх думку).

У листопаді 1918 року була проголошена Західно-Українська Народна Республіка. Поляки відповіли на це війною. Отримуючи допомогу від держав Антанти, у першу чергу від Франції, яка озброїла армію ген. Галлєра, поляки перемогли в українсько-польській війні та окупували Західну Україну.

Читати запис повністю »

Подарунок для Януковича

Українська Республіканська партія передала Президенту України Віктору Януковичу подарунок з нагоди дня народження.

Три роки тому, до 60-ти річчя п.Януковича, Львівська Крайова організація партії вручала Президенту символічний подарунок – пенсійне посвідчення, однак, головний пенсіонер країни натяку тоді не зрозумів. Два роки УРП просто ігнорувала свято Президента — і це не вплинуло на Гаранта.

Цього року, на 63-річчя В.Януковича, республіканці вдалися до вишуканішого подарунку. Панові Президенту надіслали картину Казимира Малевича “Чорний квадрат”. Звісно, надіслали копію, яку виявилось дуже легко виготовити і дарунок вийшов, з огляду на наше ставленя до президента, доволі дешевим – аркуш ватману формату А-4, трохи туші, декілька вправних рухів студента з партійної молодіжки.

Малевича вибирали свідомо. Він, як і Янукович, мають подібні за побудовою прізвища з однаковим закінченням, обидвоє за духом є російськими радянськими людьми та ще й однакового польського походження. Щоправда Малевич помер у 1935 р. Картину підібрали також знакову. Але аби не втомлювати пана президента важкими роздумами щодо змісту картини — викладемо свій підтекст у привітанні. Картина, на нашу думку, відображає наслідки правління Президента В.Януковича за останні три роки. На картині, як і в Україні, неможливо побачити за чорним — біле, за брехнею – правду, за смертю – життя. Суспільство загнане в рамки, усюди домінує чорний колір, навколо панує безнадія і пригніченість.

Читати запис повністю »

“На похилу вербу і коза лізе”
(укр. прислів’я)

14 червня ц.р. американське Агенство Associated Pressопублікувало резонансний матеріал під назвою “Командувач колишнім нацистським підрозділом живе у США”. Йдеться про громадянина США з 1949 р., українця з Волині 1919 року народження Михайла Каркоця (Michael Karkoc).

Агенство звинувачує п.Каркоця у причетності до вбивств цивільного польського населення сіл Підгайці та Холонів на Волині у1943 році, будучи командиром Українського Легіону Самооборони, а також придушенні Варшавського повстання у 1944 році, як офіцер дивізії СС ”Галичина”. Михайлу Каркоцю інкримінують і приховування цієї інформації від американської іміграційної служби.

Знаково, що звинувачення на адресу українця були оприлюднені за тиждень до сумнозвісного голосування 20 червня у польському Сенаті за Заяву щодо засудження Волинських подій 1943 р. і звинувачення на адресу УПА за етнічні чистки поляків, що межують із геноцодом.

Першими розтиражували звинувачення Асошіейтед Прес (АП) росіяни. Вже того ж 14 червня у російських ЗМІ з’явилясь інформація про “українського нациста”. Наступного дня цю дезу підхопили російськомовні видання в Україні. “Рука Москви” присутня і тут (недарма проросійські організації в Україні віднедавна активно розкручують тему “волинської різні”).

Аскольд Лозинський, голова представництва Світового Конгресу Українців при ООН висловив сум, що така поважна і давня установа як АП в гонитві за сенсацією не вдалась до перевірки матеріалів справи і допустила значні історичні неточності. Звинувачення, вважає п.Лозинський, побудовані на чутках, взятих у “передбачуваних” свідків, свідчення яких не доступні для вивчення і правдивість яких не тільки сумнівна, але вони є абсолютно неважливими, оскільки тут немає конкретних рис обвинуваченого. А Український Легіон Самооборони ніколи не був під підозрою. Діяльність же дивізії СС “Галичина” впродовж сімдесяти років неодноразово ретельно досліджувалась різними комісіями і в результаті — вона визнана невинною у військових злочинах.
Читати запис повністю »