Архів жовтня, 2011

В центрі Донецька студенти заклеїли на будівлі по проспекту Ватутіна вивіску зі справжньою назвою вулиці, перейменувавши її на вулицю «Героїв УПА». Про це повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу Донецького міськуправління міліції.

У повідомленні наголошується, що вранці до чергової частини Донецького міськуправління міліції надійшло повідомлення про те, що невідомі біля головного корпусу Донецького Національного університету малюють на стіні будівлі свастику.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Факт хуліганських дій підтвердився.

Крім того, у міліції відзначили, що молоді люди — студенти донецьких вишів — не лише розмалювали стіну, а й заклеїли справжню назву проспекту Ватутіна, перейменувавши його на Героїв УПА.

Порушників було затримано і доставлено до Київського райвідділу міліції.

Відносно одного з них, 21-річного студента, було складено адміністративні протоколи за ст. 152 КУпАП — «Порушення правил у сфері впорядкування населених пунктів» і ст. 173 — «Дрібне хуліганство».

Нагадаємо, що в Україні відзначається 69-а річниця утворення Української Повстанської армії.

Командувач Першого Українського фронту Микола Ватутін загинув у 1944 році у випадковій вогневій сутичці з загоном УПА. Він похований у парку біля Верховної Ради України.

Який виборчий закон нам потрібен?

Ще більше року залишається до чергових парламентських виборів, а просто-таки шквал пустопорожніх балачок в ЗМІ щодо нового закону про вибори народних депутатів вже набив оскомину. А може це така новітня технологія влади аби відвернути від цієї проблеми увагу широкої громадськості. Адже нав’язана суспільству дискусія по-суті нічого не змінить.

Провладні партії протягують закон, який би гарантував їм перемогу на наступних виборах. Опозиційні сили (ними у ВРУ подано аж 13 законопроектів!) дбають про норми у законі, що дадуть їм змогу бодай частково повернутися у депутатські крісла 2012 року. А що це дасть для народу, який вже відчув усі “принади” правління перших і других?

Тому проблему слід поставити з хворої голови на здорові ноги і розглядати за логікою, а що необхідно отримати в результаті виборчої кампанії. Почнемо з азів.

Стаття 5 Конституції України стверджує, що джерелом влади в Україні є народ, який здійснює цю владу безпосередньо або, зокрема, через органи державної влади. Стаття 6 Конституції до таких органів державної влади відносить також законодавчу владу. Стаття 75 Конституції єдиним органом законодавчої влади визначає парламент – Верховну Раду України. Стаття 24 зазначає, що громадяни мають рівні конституційні права і не може бути привілеїв чи обмежень, в тому числі за етнічним походженням чи майновим станом.

Читати запис повністю »

30 вересня 2011 року о 3:20, ще одному представникові Міжнародної спостережної місії Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини у Білорусі, українському громадському активісту, члену Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» Володимиру Сеньку було відмовлено у перетині кордону Республіки Білорусь.

Володимир прямував до Білорусі потягом «Київ-Мінськ». Під час перевірки документів при проходженні прикордонного контролю виявилося, що його прізвище знаходиться у базі даних прикордонної служби з позначкою «в’їзд небажаний або заборонений». Підстави, за якими громадянинові Україні був заборонений в’їзд, прикордонники назвати не змогли. В результаті Володимира висадили з потяга.

За словами помічника начальника Гомельського прикордонного загону майора Юкрейко, з яким вночі зв’язалися по телефону представники організацій-учасників Комітету міжнародного контролю, Володимиру закрито в’їзд у Республіку Білорусь. Він же й повідомив, що першим потягом, що прямує через прикордонну заставу, Володимир буде відправлений назад в Україну.

На даний момент Володимир вже знаходиться на території Україні. За його словами, після того, як його висадили з поїзда та доставили до відділення прикордонної застави, він очікував видворення протягом 3-х годин. Весь цей час його документи знаходилися у прикордонників, а коли їх повернули, на останній сторінці свого паспорта громадянина України він виявив штамп про заборону на в’їзд, на якому не вказано ані дати заборони, ні країни, в яку заборонений в’їзд. Активіст був змушений придбати зворотній квиток до Чернігова на електропоїзд за власний рахунок.

Таким чином, Володимир став вже 12-м представником Комітету міжнародного контролю, якому заборонений в’їзд на територію Білорусі у зв’язку з його правозахисною діяльністю.

Нагадаємо, що напередодні, 29 вересня 2011 року, на Нараді з людського виміру ОБСЄ у Варшаві білоруською владою було черговий раз вказано на необхідність дотримуватися прийнятих на себе зобов’язаннь у сфері свободи пересування, зокрема – не перешкоджати міжнародним правозахисним спостерігачам у в’їзді на територію Білорусі з метою проведення моніторингу дотримання прав людини. При цьому у своїй відповіді представник офіційної делегації Республіки Білорусь фактично визнав існування списків правозахисників, яким заборонений в’їзд в країну, і відсутність прагнення з боку офіційної Білорусі приводити ситуацію у відповідність з міжнародними стандартами. Сьогоднішній факт недопуску представника Місії Володимира Сенько на територію Білорусі є цьому підтвердженням.

Для довідки:

Міжнародна спостережна місія створена Комітетом міжнародного контролю за ситуацією з правами людини у Білорусі, об’єднуючим представників правозахисних організацій країн простору ОБСЄ та міжнародних цивільних мереж і організацій, для здійснення моніторингу загальної ситуації з дотриманням фундаментальних прав людини в Республіки Білорусь, а також питань захисту правозахисників та забезпечення їх професійної діяльності.